Een vreemd gespannen gevoel in de onderarm na een lange of zelfs korte tijd werken, klinkt als een beginnende muisarm. Tijd voor een andere muis! Of niet? Eigenlijk is het ontwerp van de muis gedateerd. De positie en vorm lokt een constante spanning in de onderarmen uit. Vervelend dat die spanning zo laag is dat je het nauwelijks merkt, weinig mensen hebben in de gaten dat ze zichzelf aan het overbelasten zijn.
Tijdens het vasthouden van de muis komt er door de verminderde doorbloeding maar 60% van de behoefte aan zuurstof en voedingsmiddelen in de spieren. Dit kan leiden tot RSI of CANS klachten.
Een goede tip: laat de muis zo vaak mogelijk los! Dat geeft ontspanning in de spieren en een verbetering in de doorbloeding. Het klinkt simpel, maar het is enorm wennen!
Factoren die de belasting verhogen:
- Wat voor werk doe je?
- Waar ligt de muis op het bureau.
- Instellingen van de werkplek, zoals bureauhoogte en hoogte van de armsteunen.
- Hoe deel je het werk in? Inefficiënt werken leidt tot veel muizen.
- Te hoge of te lage werkdruk.
- Weet je voldoende sneltoetsen en zijn ze geautomatiseerd?
- Doorwerken in de pauze.
Myofeedbacktraining (Het meten van spierspanning, bijvoorbeeld in de onderarm) is de manier om mensen bewust te maken van hun muisgedrag en werkt preventief tegen het oplopen van een muisarm. Volgens metingen blijkt dat de hand op de muis laten liggen een veel hogere spanning geeft dan wanneer deze op het bureau ligt. Dit is een enorme eyeopener die helpt bij het aanpassen van het gedrag. Klik hier voor meer over deze geweldige leermethode.
Tips:
- Laat de muis los!
- Gebruik sneltoetsen.
- Arm en schouders moeten ontspannen op het bureau en/of armsteunen kunnen liggen.
- Pauzeer regelmatig.
- Deel je werk efficiënt in.
- Laat de werkplek instellen door een deskundige.
Er zijn andere manieren om de cursor te besturen, zoals trackballs, penmuizen of zelfs spraaksoftware. Dit zijn prima alternatieven, maar de tips blijven geldig! Wat voor invoermiddel voor jou goed is, hangt af van je werk en het soort klachten dat je hebt. Vraag altijd advies aan een professional en vraag een werkplekonderzoek aan!
michel@ergoidee.nl
Geef een reactie