Lange files door arboregels? Leuk stukje uit de Arbo online:
13 april 2010
Terwijl files alsmaar groeien, klinkt de roep om thuiswerkregelingen steeds luider. Werkgevers willen hier wel gehoor aan geven, maar blijven huiverig. En dan vooral vanwege de arbowetgeving. Zijn hun angsten terecht?
Dagblad De Telegraaf was op 19 maart heel duidelijk: doorgeslagen arboregels zitten de aanpak van files in de weg. Luister bijvoorbeeld naar de werkgroep mobiliteitsmanagement – drie jaar geleden opgericht om die files met 5 procent terug te dringen. Die werkgroep constateert dat bedrijven ervoor terugschrikken om hun medewerkers thuis te laten werken. Want als die thuis RSI, rug- of nekletsel oplopen, zouden ze een claim kunnen indienen. Daarom zijn werkgevers wel gedwongen om thuiswerkplekken ergonomisch verantwoord in te richten. En dat kost geld.
Het gevolg van dit alles? Thuiswerkconvenanten die niet worden nageleefd. Potentiële thuiswerkers die toch naar het werk moeten komen. En autowegen wegen die langzaam dichtslibben.
Voordelen
Het lijkt een logisch verhaal, maar Wim van Veelen van de Vakcentrale FNV plaatst grote vraagtekens bij de angsten van de werkgevers. ‘Ze zouden eens moeten nagaan wat thuiswerken allemaal oplevert. Ten eerste een besparing op de kantoorruimte en de vervoerskosten. En daarbij nog een productievere medewerker, die niet iedere dag twee uur onderweg is. Dat zijn enorme voordelen.’
link:Lange files door arboregels? – Arbo Online.
Een goede thuiswerkplek hoeft inderdaad helemaal niet duur te zijn, een beetje inzicht in werkplekken en hoe dat anders werkt in de thuissituatie is echter geen overbodige luxe. Waar blijven de werkgevers die visie tonen en gewoon een expert te hulp vragen? Hint hint;-)
Owain zegt
Bijkomend probleem hierbij is het beleid. Werknemers worden in het algemeen afgerekend op het wel/niet aanwezig zijn op het werk, en niet op het geleverde werk. Als er meer wordt gestuurd op opgeleverd werk ipv. op aanwezigheid dan is thuiswerken meteen een stuk eenvoudiger in te voeren.
Bhv-Specialist zegt
Thuiswerken heeft alleen een kans als werkgevers afspraken maken over de hoeveelheid werk (productiviteit) i.p.v. te kijken naar het aantal werkuren.
Michel Regoor zegt
Er is zeker een cultuuromslag nodig, maar we blijven positief;-)