Werkplek instellen, op gevoel

Weg met meetlint en gradenboog, leve ons eigen gevoel, vertrouw me, dat is veel nauwkeuriger;-) Toverwoord: comfort! meten is weten

 1. Zelf je werkplek instellen is helemaal niet moeilijk! Ga  zitten en schuif helemaal tot achterin je bureaustoel.
 2. Zet de zitting zo hoog dat de druk onder de bovenbenen mooi verdeeld is Dat voorkomt drukpunten en afgeknelde bloedvaten.
 3. Kan de zitting los kantelen, probeer dan eens een goede positie te vinden. Als je voelt dat je naar voren glijd dan staat de zitting te ver voorover, word je ‘geholpen’ om tegen de rugleuning aan te zitten dan is het goed. dit is vaak een meer achter over gekantelde positie.
 4. Stel de rugleuning op gevoel af, krijg je het idee dat je naar voren geduwd wordt dan staat de leuning te ver naar voren. Ontspannen kunnen leunen helpt om de werkbelasting te verlagen.
 5. Verstel de zit diepte zodat er genoeg ruimte is tussen de voorkant van de zitting en het onderbeen. Ook hier is het weer belangrijk dat er geen druk is en ruimte voor je benen om te bewegen.
 6. Kantel je bekken eens voor en achterover en probeer goed te voelen waar de beweging zit. De bolling van de rugleuning moet zo hoog komen dat je bekken bovenin gesteund wordt.
 7. De armleuningen moeten zo hoog staan, dat de onderarmen er op kunnen liggen zonder dat de schouders omhoog geduwd worden.
 8. Het werkblad van het bureau kan dan op de hoogte van de armleuningen worden gezet. Is het werkblad niet in hoogte te verstellen, zet dan de stoel omhoog tot de armleuningen op dezelfde hoogte als het werkblad staan, gebruik dan een voetenbankje.
 9. Ben je zoals ik iemand die geen armleuningen gebruikt en met de onderarmen liggend op het bureau werkt? Dan mag het bureau meestal iets hoger staan, let op dat de armen ontspannen op het bureau kunnen liggen zonder dat de ellebogen opzij of de schouders omhoog worden geduwd. een goede regel is dat de elleboog net over de rand mag komen. Ga je in de rug buigen om steun voor de armen te vinden, dan staat het bureau te laag.
 10. Het beeldscherm moet zo ver mogelijk staan, terwijl alles nog goed leesbaar is. Armlengte afstand is een goede gemiddelde regel. Doe je ogen dicht en rol met je schouders en draai je hoofd een paar keer van links naar rechts en op en neer, probeer nu zo prettig mogelijk te zitten en doe je ogen open. Waar kijk je nu naar? Dit is de plek waar je beeldscherm moet komen te staan. Let op! als je een varifocus bril draagt dan moet het beeldscherm heel laag staan, een laptop werkt dan vaak het beste.

Dit zijn de basisinstellingen, van hier uit mag je variëren. Voor de puntjes op de i adviseer ik om contact met mij op te nemen via mijn contactformulier. Door mijn jarenlange ervaring en mijn timmermansoog weet ik vaak net nog iets meer uit de werkplek te halen!

Ervaren discomfort is een belangrijke maat voor het voorspellen van fysieke klachten als rug of nekklachten, lekker zitten is dus een belangrijk preventie middel!

Tips door: www.ergoidee.nl

Deze tips zijn vrij voor iedereen te gebruiken, set ze ook op je site. Graag wel de link naar mijn website te laten staan! Ik vind het leuk om te horen of je er wat aan hebt gehad! Neem hier contact met me op!

Michel Regoor

Hoe stel ik mijn werkplek in, op gevoel.

Weg met meetlint en gradenboog, leve ons eigen gevoel, toverwoord: comfort! Vertrouw me, dat is veel nauwkeuriger;-)

 • Ga eens zitten en schuif helemaal tot achterin je stoel.

 • Kan de zitting los kantelen, probeer dan eens een goede positie te vinden. Als je voelt dat je naar voren glijd dan staat de zitting te ver voorover, word je ‘geholpen’ om tegen de rugleuning aan te zitten dan is het goed.

 • Stel de rugleuning op gevoel af, krijg je het idee dat je naar voren geduwd wordt dan staat de leuning te ver naar voren. Ontspannen kunnen leunen helpt om de werkbelasting te verlagen.

 • Zet de zitting zo hoog dat de druk onder de bovenbenen mooi verdeeld is Dat voorkomt drukpunten en afgeknelde bloedvaten.

 • Verstel de zitdiepte zodat er genoeg ruimte is tussen de voorkant van de zitting en het onderbeen. Ook hier is het weer belangrijk dat er geen druk is en ruimte voor je benen om te bewegen.

 • Kantel je bekken eens voor en achterover en probeer goed te voelen waar de beweging zit. De bolling van de rugleuning moet zo hoog komen dat je bekken bovenin gesteund wordt.

 • De armleuningen kunnen zo hoog dat de onderarmen er op kunnen liggen zonder dat de schouders omhoog geduwd worden.

 • Het werkblad van het bureau kan dan op de hoogte van de armleuningen worden gezet. Is het werkblad niet in hoogte te verstellen, gebruik dan een voetenbankje.

 • Ben je zoals ik iemand die geen armleuningen gebruikt en met de onderarmen liggend op het bureau werkt? Dan mag het bureau meestal iets hoger staan, let op dat de armen ontspannen op het bureau kunnen liggen zonder dat de ellebogen opzij of de schouders omhoog worden geduwd. Ga je in de rug buigen dan staat het bureau te laag.

 • Het beeldscherm moet zo ver mogelijk staan, terwijl alles nog goed leesbaar is. Doe je ogen dicht en rol met je schouders en draai je hoofd een paar keer van links naar rechts, probeer nu zo prettig mogelijk te zitten en doe je ogen open. Waar kijk je nu naar? Dit is de plek waar je beeldscherm moet komen te staan.

 

Dit zijn de basisinstellingen, van hier uit mag je variëren.

Ervaren discomfort is een belangrijke maat voor het voorspellen van fysieke klachten als rug of nekklachten, ervaren comfort is dus een belangrijk preventie middel.

Tips by: www.ergoidee.nl

Deze tips zijn vrij voor iedereen te gebruiken, set ze ook op je site. Gelieve wel de link naar mijn website te laten staan! Ik vind het leuk om te horen of je er wat aan hebt gehad!

Voor meer informaite en professionele ondersteuning bij het inrichten van je werkplek, neem contact op met

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*