Review Wacom Bamboo pen&touch Fun Medium

Wacom heeft weer een nieuwe serie touchpad/tablet combinaties uitgebracht!

Eens kijken wat er veranderd en mogelijk verbeterd is sinds mijn laatste review van de Bamboo pen&touch.

 

Eerlijk is eerlijk.

Ik heb dit keer een andere versie om uit te proberen. Omdat ik vaak werkplekonderzoeken bij designers doe, was ik nieuwsgierig naar de grotere versie, de Wacom Bamboo Fun Pen&touch medium. Het effectief tabletoppervlak hiervan is ongeveer A5 formaat en wordt vaker gebruikt door mensen die in de computer tekenen.

Voordelen van zo’n groter tablet: je hebt meer tolerantie als je heel secuur moet werken en dat kan mogelijk spanning in de hand verminderen. Het is ook zo dat je met een groot tablet ook grotere bewegingen maakt, hetgeen de dynamiek verbetert.

Nadelen zijn er ook: Veel designers worstelen met de ruimte op hun bureau. Ideaal gesproken wil je zowel je tablet als het toetsenbord dichtbij je hebben. De reden is dat ontwerpers ook veel sneltoets combinaties gebruiken tijdens het tekenen. Zo zie je nu steeds vaker dat er wordt gekozen voor een kleiner tablet om meer ruimte te hebben. De toegenomen accuratesse van de tablets helpt hier enorm bij.

Appels en peren?

Nee, er zijn meer overeenkomsten dan verschillen tussen de modellen. De goede dingen van de oudere tablets zijn duidelijk behouden, nog steeds is het tablet lekker plat, de installatie gaat probleemloos en de pen werkt heel natuurlijk en precies.

Wat nieuws:

De nieuwe multitouch besturing werkt erg lekker, scrollen draaien, zoomen, voor en achteruit bladeren en zelfs door open programma’s bladeren. Vooral in windows 7 werkt dit erg mooi. Om te klikken tik je gewoon met een vinger op het tablet en voor de rechtermuisknop gebruik je er twee! Het is even wennen, maar dan heb je ook wat. Voor het slepen moet je wel de linkermuisknop op het tablet indrukken, het werkt, maar hier zou ik ook liever een touchonly oplossing voor zien. (of is deze er wel, maar heb ik het niet kunnen vinden?)

Mijn touchpad kwam met een optie om hem draadloos te gebruiken. Dit bestaat uit een los in te bouwen zendertje, een accu en een ontvanger voor in een usb-poort. Hoewel ik niet erg houd van extra dingen met losse batterijen is het erg fijn om geen draad aan het touchpad te hebben! Plaatsen van het tablet wordt zo veel makkelijker. De kabel is makkelijk te verwijderen en dient verder om de accu van tijd tot tijd op te laden. Must have, die wireless optie!

Form follows function?

Het enige nadeel van de huidige vorm vind ik dat je de knoppen niet goed van elkaar kan onderscheiden en ze nogal veel ruimte innemen. Kleine iets uitstekende knoppen zouden mijn voorkeur hebben. Eigenlijk zou de rand rondom het touch-gedeelte zo klein mogelijk moeten zijn, maar dit is nu nog zo’n 3,5 cm aan de boven-en onderkant, 7,5 cm aan de kant van de knoppen en ongeveer 6 cm aan de andere kant. Het effectieve oppervlak van het tablet is zo minder dan de helft!

Plussen:

 • perfect om mee te tekenen.
 • multitouch werkt prima, grote verbetering ten opzichte van de vorige versie.
 • mogelijk gezonder in het gebruik dan een muis.
 • de nieuwe wireless optie werkt goed en scheelt veel ruimte.

Minnen:

 • voor slepen en selecteren met touch is nog steeds een knop nodig.
 • de plaatsing van de knoppen vind ik niet ideaal
 • de effectieve ruimte op het tablet is beperkt.

Conclusie

Ten opzichte van de vorige versie die ik heb gereviewed is er weer veel verbeterd! De touchfunctie is aardig volwassen aan het worden, hoewel mijn persoonlijke voorkeur nog steeds uitgaat naar de pen. Voor de afwisselingsmogelijkheden en de fijne multitouch bediening zou ik deze optie er wel altijd bij nemen. De wireless optie is eigenlijk ook geen optie:-)

Voor mensen die de tablet gaan gebruiken om te tekenen is de medium zeker een goede keuze. Degenen die een tablet willen als vervanger voor de muis tijdens normaal officewerk, raad ik aan om voor de kleinste versie te gaan. Dankzij de toegenomen gevoeligheid is deze versie zelfs voor sommige ontwerpers te prefereren.

 

 

 

Comments

 1. Kirsten says

  Beste Michel,

  Zojuis zocht ik ook naar de manier om te slepen op de Bamboo pen & touch en kwam zo op je site uit. Nu ik de oplossing heb, meld ik het hier ook even. In de online handleiding van Bamboo zelf staat hoe dit moet zonder een extra knopje in te moeten drukken.
  Het kan wel, maar is wat lastig vind ik ook. Eerst tikken om te selecteren. Daarna nogmaals kort tikken en slepen. De kans is groot dat dit als 2 keer tikken wordt geïnterpreteerd, maar na even oefenen lukt het mij wel om te slepen. Ik ben erg blij met mijn nieuwe Bamboo.

  Veel succes met de ergonomie he.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*